Práca s dátami vo formáte JSON v relačných systémoch riadenia bázy dát : Vzdelávací materiál pre študentov - Centko, Matej (2024)
Táto bakalárska práca sa zaoberá integráciou dátového formátu JSON (JavaScript Object Notation) do relačných databázových systémov (RDBMS). Cieľom je poskytnúť študentom základného kurzu databáz komplexný výukový materiál, ktorý kombinuje teoretické poznatky s praktickými príkladmi a úlohami v systémoch MySQL, Azure SQL a PostgreSQL. Práca analyzuje súčasný stav poznania v oblasti práce s JSON v RDBMS, predstavuje možnosti ukladania a spracovania JSON dát v moderných databázových systémoch ako aj identifikuje výzvy a obmedzenia spojené s touto integráciou. Súčasťou práce je aj analýza spätnej väzby od študentov, ktorá poskytuje cenné informácie o efektivite a využiteľnosti navrhovaného vzdelávacieho prístupu. Výsledkom je študijný materiál, ktorý umožňuje študentom získať praktické zručnosti pri práci s JSON dátami v relačných databázach, čím prispieva k lepšiemu pochopeniu kombinácie tradičných a moderných dátových štruktúr.