Výzvy německého mezinárodního obchodu v kontextu závislosti na Číně - Kukolová, Kateřina (2024)
Diplomová práce analyzuje vývoj čínsko-německých obchodních vztahů a reakci předních německých firem (Volkswagen Group, BASF Group a Bosch Group) na rostoucí konkurenceschopnost Číny v klíčových odvětvích. Součástí práce je aplikace teorie komparativních výhod prostřednictvím indexu odhalené komparativní výhody s cílem posoudit konkurenceschopnost obou zemí v rámci mezinárodního obchodu. Empirická část zkoumá přidanou hodnotu obou zemí v rámci zahraničního obchodu, strukturální proměnu vzájemného obchodu a ve 3 případových studiích identifikuje zdroje rostoucí konkurenceschopnosti Číny v automobilovém, chemickém a strojírenském průmyslu. Případové studie se mimo jiné zabývají i aktuálním stavem a výzvami na čínském, německém a světovém trhu, a shrnují obchodní strategie firem.