Analýza vlivu úrokové míry na ceny nemovitostí v zemích Visegrádské skupiny - Krejčí, Alice; Chytilová, Helena; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této bakalářská práce je analyzovat vztah mezi hypotečními úrokovými sazbami a cenami nemovitostí v zemích Visegrádské skupiny v letech 2012-2022. V teoretické části jsou popsány mechanismy vlivu hypoteční úrokové míry na ceny nemovitostí, fungování trhu s nemovitostmi, a přehled vývoje realitních trhů v jednotlivých zemí Visegrádské skupiny. V empirické části jsou prezentovány tři ekonometrické modely, včetně jejich modifikací, přičemž byla využita metoda fixních efektů. Následně je potvrzena primární hypotéza, která předpokládá negativní vztah mezi hypotečními úrokovými sazbami a cenami nemovitostí. Z výsledků vyplývá, že zvýšení úrokových sazeb má za následek pokles cen nemovitostí. Dále empirická analýza odhaluje statisticky významný pozitivní vliv průměrného příjmu a negativní vliv inflace na ceny nemovitostí, zatímco bytová výstavba a počet obyvatel se nejeví jako významné faktory.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses