Vytvoření sady knihoven pro výuku základů objektové arhitektury - Bachna, Bohuslav; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Chadim, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj sady knihoven pro výuku základů objektové architektury pomocí programovacího robota Karel. Cílem práce je vytvořit nástroje, které umožní studentům efektivně pochopit principy objektově orientovaného programování, jako je dědičnost, polymorfismus a návrhové vzory. Knihovny jsou implementovány v jazycích Java a Python, což umožňuje jejich široké uplatnění ve vzdělávacích programech. V práci byly aplikovány moderní principy softwarové architektury, jako jsou SOLID pravidla a návrh rozhraní, čímž se zdůrazňuje udržitelnost a rozšiřitelnost kódu. Výsledkem je modulární řešení, které zahrnuje několik verzí knihoven, z nichž každá představuje nové funkce a koncepty – od základní implementace až po pokročilé funkce, jako je více světů a podpora šesti- a osmi-směrných pohybů. Projekt přináší přínos nejen v oblasti výuky programování, ale i ve vývoji softwarových nástrojů pro pedagogické účely. Knihovny byly testovány v simulovaném prostředí.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses