Analýza financování oblasti zdravotnictví z prostředků politiky soudržnosti v Ústeckém kraji v období 2014-2020 - Soral, Adam; Nebeská, Olga; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Zdravotnictví a jeho rozvoj představují významné a stále aktuálnější téma na evropské úrovni. Česká republika k naplňování svých cílů v oblasti zdravotnictví využívá nejen prostředky ze státního rozpočtu, ale také finanční zdroje v rámci kohezní politiky Evropské unie. Tyto prostředky jsou mimo jiné určeny na zlepšení zdravotnické infrastruktury a dostupnosti zdravotní péče v jednotlivých regionech. V programovém období 2014-2020 bylo českému zdravotnictví poskytnuto značné množství prostředků z evropských strukturálních a investičních fondů, přičemž Ústecký kraj patřil k významným příjemcům této podpory. V kraji bylo realizováno 28 projektů, které čerpaly 2 399 mil. Kč z evropských zdrojů. Tyto investice směřovaly zejména do modernizace a rozvoje zdravotnických zařízení, což přispělo ke zlepšení zdravotní vybavenosti a kvality péče. Do roku 2020 bylo na ústecké zdravotnické projekty alokováno bezmála 745 mil. Kč a většina projektů mířila na zlepšení zdravotní péče. Ačkoli podpora zdravotnictví byla v rámci běžné části sledovaného období relativně menší, zásadní obrat nastal v důsledku pandemie COVID-19. Evropská unie i příjemci dotací na tuto situaci reagovali rychle a pružně, čímž se výrazně zvýšila účinnost a rozsah poskytnuté pomoci. Projekty spuštěné po roce 2020 čerpaly z fondů Evropské unie 1 655 mil. Kč, což představuje dvě třetiny celkové alokace na oblast zdravotní infrastruktury v Ústeckém kraji. Tento posun potvrzuje původní hypotézu, že Evropská unie prostřednictvím kohezní politiky zvyšuje míru podpory pro zdravotnictví, a to jak z hlediska rozsahu investic, tak z hlediska jejich přínosu pro zdravotnickou infrastrukturu v Ústeckém kraji.
Vedoucí práce: Olga Nebeská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses