Dopady fiskální politiky na příjmovou nerovnost v ČR - Siblík, Tomáš (2024)
Tato studie se zaměřuje na analýzu a popis vztahu mezi fiskální politikou a příjmovou nerovností v České republice. Studie se opírá o makroekonomická data z let 2004–2024 a zkoumá, zda má fiskální politika má vliv na příjmovou nerovnost. V teoretické části práce je představen přehled literatury o fiskální politice, příjmové nerovnosti a jejich vzájemném vztahu. Je zde vytvořen teoretický rámec pro analýzu dopadů fiskální politiky na příjmovou nerovnost, včetně přehledu různých praxí fiskálních politik v České republice. Praktická část práce se zabývá analýzou vlivu různých fiskálních politik na vybrané ukazatele příjmové nerovnosti pomocí analýzy časové řady. Jako závislou proměnnou autor používá Giniho koeficient příjmové nerovnosti, zatímco nezávislé proměnné zahrnují ukazatele fiskální politiky a další kontrolní proměnné. Data pro tuto analýzu pocházejí z World Inequality Database (WID), Eurostatu, OECD a Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tato práce má za cíl lepší pochopení, jak lze fiskální politiku využít jako nástroj ke snížení příjmové nerovnosti. Zjištění mohou být relevantní pro tvorbu fiskálních politik v ČR a přinést nové poznatky pro ekonomickou teorii.