Vplyv štátneho vlastníctva v energetickom sektore : Analýza profitability v európskych podnikoch - Fečo, Marek (2024)
Bakalárska práca sa zaoberá vzťahom medzi štátnym vlastníctvom energetických spoločností, ktoré sa primárne venujú výrobe elektrickej energie, a ich ziskovosťou. Vo výskume boli použité panelové dáta siedmich spoločností, ktoré boli analyzované ročne v období od roku 2007 do roku 2019. Hlavná hypotéza predpokladala, že podiel štátu na vlastníctve podniku má významný vplyv na jeho ziskovosť. Táto hypotéza však bola zamietnutá, keďže výsledky ukázali, že na ziskovosť nemá vplyv fakt, že je podnik plne štátny, a ani to, či má štát viac ako 50 % podiel na vlastníctve, rovnako ako ani skutočnosť, že je podnik plne súkromný. Možným vysvetlením týchto výsledkov je existencia problému principal-agent.