Vývoj státního rozpočtu a státních účelových fondů v České republice mezi lety 2019–2023 - Měřínský, Vojtěch; Koten, Marek; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje státního rozpočtu a státních účelových fondů v České republice v letech 2019–2023, tedy v období poznamenaném exogenními šoky, jako byla pandemii covidu-19, válečný konflikt na Ukrajině a rostoucí inflace. Studie odhaluje, že fiskální politika čelila bezprecedentním výzvám, přičemž přijatá opatření často prohlubovala strukturální nerovnováhy veřejných financí. Vláda Andreje Babiše reagovala na pandemii masivními výdaji, které sice částečně stabilizovaly ekonomiku, avšak za cenu rekordního zadlužení a rozvolnění fiskálních pravidel. Nástup vlády Petra Fialy přinesl snahu o konsolidaci, avšak další krize spojená s válkou na Ukrajině zabránila realizaci výrazných úsporných opatření. Práce zdůrazňuje neefektivnost plošných opatření a nízkou transparentnost státních účelových fondů, které zvyšují náklady na přerozdělování a narušují fiskální rovnováhu. Jako klíčové doporučení uvádí zrušení těchto fondů a jejich začlenění pod státní rozpočet, což by vedlo k větší transparentnosti a efektivnějšímu hospodaření s veřejnými zdroji.
Vedoucí práce: Marek Koten
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses