Komparace systému veřejného zajišťování farmaceutik v České republice a Dánsku mezi lety 2017 až 2022 : Analýza efektivity a možné reformy - Tiele, Tobiáš; Bartůsková, Lucia; Přecechtěl, Šimon; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Předkládaná bakalářská práce se zaměřuje na komparaci systémů veřejného zajišťování farmaceutik v České republice a Dánsku mezi lety 2017 a 2022. Cílem je analyzovat rozdíly a podobnosti systémů, cenovou efektivitu a zjistit, který ze zavedených systémů pro zajišťování (a s ním spojené oceňování) farmaceutik je cenově efektivnější. Pro potřeby komparace byla provedena analýza tendrů dánské státní nákupčí společností Amgros a výpočet průměrné slevy obdržené při nákupech farmaceutik pro dánské nemocnice. Následovala analýza vybrané skupiny farmaceutik na základě českých maximálních cen ve srovnání s dánskými dvoutýdenními tendry. V neposlední řadě pak analýza nákupů Všeobecné fakultní nemocnice (dále VFN) ve srovnání s úhradou sníženou o vypočtenou průměrnou slevu obdrženou společností Amgros. Práce zohledňuje faktory jako je role regulačních institucí, procesy proplácení farmaceutik, míra centralizace a digitalizace, přičemž poukazuje na klíčové výhody a nevýhody analyzovaných systémů. Součástí je rovněž analýza výdajů VFN, která demonstruje, jak rozdílné systémy ovlivňují cenovou efektivitu jejich nákupů. Závěrem práce navrhuje doporučení pro optimalizaci systému veřejného zajišťování farmaceutik v České republice na základě inspirace z dánské praxe podloženou daty z analýz.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses