Komparace hospodářského vývoje vybraných zemí eurozóny a zemí Visegrádské skupiny v letech 2011–2022 - Bartoníček, Ivan Vilém; Kozák, Jan, 1990-; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na komparaci hospodářského vývoje vybraných zemí eurozóny a zemí Visegrádské skupiny v letech 2011–2022. Otázka přijetí eura je v České republice stále aktuální a často diskutovaným tématem, které vyvolává různé názory ohledně jeho dopadů na ekonomiku. Tato práce se zaměřuje na komparaci hospodářského vývoje, aby přinesla pohled na rozdíly mezi státy s jednotnou měnou a státy s vlastní měnou. V teoretické části práce jsou představeny základní pojmy a teorie související s optimální měnovou oblastí. V praktické části práce je provedena analýza a komparace vybraných makroekonomických ukazatelů, jako jsou hrubý domácí produkt, inflace, míra nezaměstnanosti. Data jsou analyzována s cílem zjistit, jaký vliv má přijetí eura na hospodářský vývoj těchto zemí v porovnání se státy, které si ponechaly vlastní měnu. Výsledky komparace poskytují pohled na výhody a nevýhody členství v měnové unii a naznačují, že rozdíly v hospodářském vývoji nejsou jednoznačně závislé na volbě měny, ale odrážejí také širší ekonomické faktory jednotlivých států.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses