Teorie konvergence – ověření na případu ČR a Německa - Dvořáková, Dagmar; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce zkoumá teorii ekonomické konvergence mezi Českou republikou a Německem mezi lety 2005–2023. V práci je vysvětleno několik přístupů k tématu konvergence, jako koncept beta konvergence, který vychází ze Solowova modelu exogenního růstu (1956). Práce se zabývá faktory, kvůli kterým by k procesu konvergence mezi zeměmi mohlo docházet. V práci je zkoumána konvergence reálných mezd, kde je k přepočtu parity kupní síly využíván Big Mac index. Hypotéza je ověřována pomocí ekonometrických testů, jako je vektorový model korekce chyb (VECM), který zkoumá krátkodobé i dlouhodobé vztahy mezi ukazateli. Jsou testovány také koncepty beta a sigma konvergence. Výsledek zkoumání je takový, že konvergence mezi zeměmi probíhá, avšak velmi pozvolna.
Vedoucí práce: Lukáš Augustin Máslo
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses