Zvládání stresu u zaměstnanců ve vybrané auditorské společnosti - Kroftová, Viktorie; Šilerová, Lenka, 1972-; Honsová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku pracovního stresu zaměstnanců ve vybrané auditorské společnosti. Hlavním cílem práce je zjistit, jak zaměstnanci konkrétní auditorské společnosti vnímají pracovní stres, jaké jsou jeho příčiny a důsledky. Dílčími cíli je analyzovat způsoby, kterými zaměstnanci tento stres zvládají, a identifikovat možnosti podpory, které by od společnosti ocenili. V teoretické části je představena konkrétní auditorská společnost, která slouží jako prostředí pro výzkum v praktické části, kde je proveden kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci společnosti. Výsledky ukazují, že mezi nejčastější příčiny stresu patří komunikace s klienty, náročné požadavky a neochota klientů, auditování více klientů současně, nejasnost kariérního růstu nebo dlouhá pracovní doba. Po náročných situacích se zaměstnanci soustředí na regeneraci v podobě trávení času s rodinou a přáteli, péče o sebe nebo věnování se svým oblíbeným aktivitám. Preventivní metody zvládání stresu zahrnují pravidelný pohyb, zdravý životní styl nebo krátké pauzy na relaxaci. Společnost poskytuje podporu zaměstnancům prostřednictvím interních benefitů, možností profesního rozvoje, vzdělávacích aktivit a teambuildingových akcí. Další navržená opatření zahrnují například zavedení psychologické poradny, kouče, zlepšení pracovního prostředí, finanční příspěvky na podporu duševního zdraví a sportovních aktivit a další. Na závěr práce je vypracován komplexní návrh zaměřený na zlepšení podpory zaměstnanců při zvládání pracovního stresu, což může pozitivně ovlivnit jejich efektivitu, produktivitu a celkovou spokojenost.
Vedoucí práce: Lenka Šilerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses