Komparativní analýza dopadů migračních politik na uplatnění žen na trhu práce v ČR, Německu a Francii mezi lety 2012 a 2022 - Lorencová, Lucie (2024)
Tato diplomová práce se zabývá komparativní analýzou dopadů migračních politik na zaměstnanost žen v České republice, Německu a Francii v období let 2012–2022. Klíčovým přínosem práce je propojení genderového hlediska s analýzou migračních politik, které byly doposud zkoumány převážně z ekonomického či právního pohledu bez dostatečného důrazu na specifické potřeby žen migrantek. Práce systematicky hodnotí integrační programy a jejich účinnost v kontextu genderových nerovností na pracovním trhu. Hlavní závěry ukazují, že migrační politiky ve sledovaných zemích stále nedostatečně reflektují specifické výzvy, jimž ženy migrantky čelí, přestože Francie a Německo vykazují v této oblasti pokročilejší přístupy než Česká republika. Originalitou práce je zejména aplikace ekonomických teorií, jako je teorie lidského kapitálu a feministická ekonomie, na hodnocení politik z hlediska genderové rovnosti. Přidanou hodnotou této práce je identifikace konkrétních slabých míst stávajících migračních politik. Práce obohacuje dosavadní poznání problematiky genderové rovnosti v oblasti pracovního trhu migrantů a nabízí podklady pro další akademická i praktická řešení.