On-line samovzdělávací platforma pro programování s následnou certifikací pomocí blockchainu - Pankratov, Konstantin; Nguyen, Viet Bach; Vojíř, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Problematika vydávání kvalifikačních certifikátů je jedním z klíčových aspektů moderního vzdělávacího procesu, přičemž požadavky na transparentnost, bezpečnost a spolehlivost tohoto procesu stále rostou. Tento trend úzce souvisí s rozvojem online vzdělávání, které nabízí flexibilitu a širokou dostupnost vzdělávacích materiálů. Navzdory těmto výhodám však stávající e-learningové platformy čelí řádě výzev. Mezi ně patří zranitelnost centralizovaných systémů vůči útokům, časová a finanční náročnost ověřování certifikátů a riziko ztráty nebo neoprávněných změn certifikátů. Tato bakalářská práce se věnuje návrhu a implementaci vzdělávací platformy, která využívá blockchain právě k dosažení těchto cílů. V rámci výzkumu jsou analyzovány existující online vzdělávací platformy s cílem identifikovat jejich klíčové funkce a problematické aspekty. Na základě získaných poznatků je formulována metodika vývoje nové platformy, definovány funkční a nefunkční požadavky, navržena architektura aplikace a proveden výběr technologii pro implementaci. Součástí práce je rovněž analýza různých blockchainových architektur, na jejímž základě je vybrán blockchain odpovídající stanoveným požadavkům. Funkčnost a splnění požadavků implementované platformy se ověřuje prostřednictvím akceptačního testování. Hlavním přínosem této práce je vytvoření online vzdělávací platformy zaměřené na výuku programování, která umožňuje vydávání certifikátů pomocí blockchainu, přičemž samotné certifikáty představují chytré kontrakty, které automatizují proces vydávání a ověřování certifikátů bez potřeby centrální autority. Součástí práce je také návrh koncepce pro další rozvoj této technologie v oblasti vzdělávání.
Vedoucí práce: Viet Bach Nguyen
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses