Výnosová křivka dluhopisů jako indikátor recese či růstu HDP – analýza na datech USA a ČR v letech 2000-2024 - Března, Vojtěch (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá prediktivní schopnost výnosového rozdílu mezi dlouhodobými a krátkodobými dluhopisy na růst reálného HDP a nadcházející recesi na datech z USA a ČR v období 2000–2024. Prediktabilita reálného HDP je analyzována metodou OLS. Pro vztah s nadcházející recesí je použita metoda probit modelu, kde závislou proměnnou je NBER/OECD based indikátor recese. Obě části využívají data výnosového rozdílu 10letých a 3měsíčních státních dluhopisů. Výsledky ukazují, že výnosový spread měl významnou prediktivní sílu pro růst HDP v obou zemích v období 2000–2020 s předstihem několika čtvrtletí. Tento vztah však během tohoto období procházel zásadními změnami. Pro období 2020–2024 se tento vztah nepodařilo odhadnout z důvodu nedostatku dat. V důsledku nestacionarity výnosového rozdílu byl zjištěn spíše vztah změn výnosového spreadu a budoucí recese. Výstupem je, že jako indikátor recese mají změny ve výnosovém spreadu zpožděnou (following) povahu a nejsou tak pro předpověď recese vhodné. Především kvůli prvním zmíněným výsledkům je práce cenným rozšířením dosavadní literatury o aktuálnější data pro USA a velice ojedinělá analýza obou zmíněných vztahů pro ČR. Závěry dále naznačují potřebu dalšího rozšíření analýzy, aby bylo možné tyto vztahy zkoumat bez omezení vyplývajících z vlastností dat.