Imaginace v díle Jana Švankmajera : Prolínání reality a surrealismu prostřednictvím animace běžných předmětů - Hrach, Martin; Truhlář, Filip; Krauz, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu uměleckých metod Jana Švankmajera, se zvláštním důrazem na témata imaginace, surrealismu a animačních technik. Hlav- ním cílem je prozkoumat, jak Švankmajerova tvorba překračuje tradiční filmové postupy a spojuje realitu s imaginativním světem. Teoretická část představuje osobnost Jana Švankmajera, jeho životní vlivy a umělecké směry, které formovaly jeho tvorbu. Součástí této části je popsání animačních tech- nik, které ve svých filmech využívá a opakujících se témat, kterým se věnuje napříč svojí tvorbou. Praktická část zahrnuje analýzu tří vybraných filmů – Zamilované maso, Jídlo a Něco z Alenky – s cílem prozkoumat, jak se animací běžných předmět v jeho filmech prolíná realita se surrealismem. Poznatky pak budou využity k tvorbě krátkého animovaného filmu inspirovaného filmem Zamilované maso.
Vedoucí práce: Filip Truhlář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses