Ekonomická výkonnost jihoamerických zemí bohatých na přírodní zdroje v letech 2000-2022 : Brazílie, Chile, Peru - Machutová, Magdalena; Zubíková, Adéla; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá fenoménem známým jako „prokletí přírodních zdrojů“ a jeho vlivem na hospodářskou výkonnost tří jihoamerických států bohatých na přírodní zdroje – Brazílie, Chile a Peru – v období let 2000 až 2022. Hlavním cílem práce je analyzovat a vyhodnotit vliv fiskálně–politických rozhodnutí na ekonomickou prosperitu transformujících zemí na příkladu výše zmíněných ekonomik, zkoumat symptomy „prokletí přírodních zdrojů“ a posoudit, zda tyto země trpěly projevy prokletí přírodních zdrojů v 21. století. Práce rovněž navrhuje rozvojové strategie, včetně tvorby finančních polštářů z pozitivních let pro krizová období, a stanovuje doporučení pro rozvojové a transformující země, které se chtějí vyhnout prokletí přírodních zdrojů a s ním spojeným důsledkům. V teoretické části práce jsou rozebrány hlavní ekonomické teorie vysvětlující negativní vlivy přírodního zdrojů na hospodářství, včetně jevů jako holandská nemoc, makroekonomická volatilita a politická nestabilita. Praktická část analyzuje konkrétní ekonomické ukazatele těchto států, přičemž bere v úvahu významné globální události, jako byly ekonomické krize, pandemie COVID-19 či ruská invaze na Ukrajinu. Použitá metodologie zahrnuje komparativní analýzu klíčových ukazatelů, jako jsou upravený čistý národní příjem a upravené čisté národní úspory, což umožňuje detailní hodnocení hospodářské efektivity správy přírodních zdrojů v Brazílii, Chile a Peru. Výsledky studie poukazují na rozdílné dopady těžby přírodního bohatství na ekonomiky analyzovaných zemí a navrhují hospodářsko-politická opatření, která mohou přispět k minimalizaci negativních efektů a zajištění udržitelného hospodářského růstu.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses