Vývozci komodit a fiskální politika : komparativní analýza Norska a Chile v letech 2000 až 2023 - Prokopec, Lukáš; Zubíková, Adéla; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce se zaměřuje na zkoumání role přírodního bohatství v ekonomikách Norska a Chile mezi lety 2000 a 2023 společně s analýzou případné cykličnosti jejich fiskální politiky. Teoretická část představuje hlavní závěry ohledně vlivu přírodních zdrojů na ekonomickou výkonnost zemí, politické transmisní mechanismy „prokletí přírodních zdrojů“ a doporučené strategie fiskální politiky na omezení těchto negativních vlivů. V porovnání s jinými studiemi, zaměřenými na konkrétní aspekt vlivu přírodních zdrojů na vývozce komodit, je praktická část této práce sestavena metodou komplexního zkoumání obou zemí. Z provedeného výzkumu a následné komparativní analýzy vychází národohospodářská doporučení. Přestože je vliv vývozu fosilních paliv v Norsku evidentní, Norsko se od vlivu volatilních cen ropy dokázalo oprostit téměř úplně, kdy nebyly sledovány téměř žádné známky působení politických transmisních mechanismů. Země za tento úspěch vděčí zejména svému kompaktnímu fiskálnímu rámci, jehož součástí je důsledně plněné fiskální pravidlo a vládou spravovaný fond blahobytu. V případě Chile byl v některých oblastech sledován negativní vliv přírodních zdrojů, což bylo vyhodnoceno zejména jako důsledek absence konkrétní dlouhodobé strategie a nekonzistence v cíli sledovaného fiskálního pravidla.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses