Ekonomická výkonnost afrických vývozců přírodních zdrojů v období 2000–2023 : případ Nigérie, Botswany a Demokratické republiky Kongo - Percivalová, Tereza; Zubíková, Adéla; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se věnuje problematice prokletí přírodních zdrojů s cílem prozkoumat ekonomickou výkonnost afrických vývozců přírodních zdrojů na příkladu Nigérie, Botswany a Demokratické republiky Kongo v období 2000 až 2023. Na základě výzkumu je zhodnocen vliv přírodního bohatství na ekonomický vývoj pomocí makroekonomických ukazatelů a indexů, které vycházejí z literární rešerše o dané problematice. Přidanou hodnotou je formulace konkrétních hospodářsko-politických doporučení, která reflektují specifické podmínky každé země a mohou být využita při tvorbě strategií nejen v analyzovaných státech, ale i v dalších zemích závislých na přírodních zdrojích. Práce ukazuje, že využívání přírodního bohatství má výrazný dopad na ekonomickou výkonnost, přičemž schopnost zvládat tento vliv závisí na kvalitě institucionálního aparátu, investiční aktivitě a na aplikovaných fiskálních nástrojích. V Nigérii se potvrzuje vysoká závislost na ropném sektoru, dílčí výsledky provedené analýzy poukázaly na problematiku nízké kvality politických institucí, korupci a slabé investice do lidského kapitálu, zatímco Botswana demonstruje efektivní správu příjmů z přírodních zdrojů a jeví se tak jako ukázková země. Demokratická republika Kongo čelí zásadním problémům spojeným s politickou nestabilitou, korupcí a ozbrojenými konflikty, což výrazně omezuje schopnost země využívat přírodní zdroje k udržitelnému rozvoji. Práce přispívá k rozšíření poznatků v oblasti ekonomie přírodních zdrojů a podporuje diskusi o udržitelném rozvoji a efektivním hospodaření s přírodními zdroji a příjmů z nich.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses