ANALÝZA VLIVU PANDEMIE COVID-19 NA VEŘEJNÉ FINANCE ČESKÉ REPUBLIKY V OBDOBÍ 2020-2023 - Nerad, Vojtěch; Zubíková, Adéla; Pikora, Vladimír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením vlivu pandemie covid-19 na veřejné finance České republiky mezi lety 2020-2023. Teoretická část práce představuje ekonomické teorie týkající se veřejných financí, problematiku fiskální politiky, fungování celého sektoru veřejných financí a také teorii exogenních šoků. V praktické části je nejprve zkoumáno období mezi lety 2013-2019, po kterém následuje analýza samotného období pandemie. Detailnímu rozboru sektoru veřejných financí předchází popis politicko-ekonomického kontextu daného období. Na základě analýzy provedené v praktické části je jednoznačně určen významný negativní vliv pandemie covid-19 na veřejné finance v letech 2020 a 2021. Přesto ale nelze označit tento exogenní šok za jedinou příčinu aktuálního stavu veřejných financí. Stejně tak důležitý vliv mělo nezodpovědné hospodaření s veřejnými financemi odrážející se v nesouladu příjmů a výdajů sektoru vládních institucí už od roku 2017. V období pandemie pokračovalo nezodpovědné hospodaření s veřejnými financemi. Zároveň se nedodržovala fiskální pravidla a byla praktikována štědrá expanzivní fiskální politika. Tyto jednotlivé kroky vládních autorit tak i nadále ohrožují udržitelnost veřejných financí.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses