Vliv finanční gramotnosti na investiční rozhodování - Ouporová, Zuzana; Škrabka, Martin; Kotrba, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem finanční gramotnosti na výši investic. Hlavní výzkumnou hypotézou bylo prokázat, že jedinci s vyšší finanční gramotností mají větší pravděpodobnost, že budou více investovat na finančních trzích. K testování této hypotézy byla použita data získaná prostřednictvím dotazníkového šetření, které bylo distribuováno na sociálních sítích. Pro analýzu byla aplikována metoda nejmenších čtverců (OLS). Výsledky regresní analýzy potvrdily, že finanční gramotnost má statisticky významný vliv na investiční aktivitu. Zároveň bylo zjištěno, že muži investují více než ženy a že příjem je důležitým faktorem při rozhodování o výši investic. Naopak vzdělání a věk respondentů se ukázaly jako statisticky nevýznamné. Vysvětlovací síla použitých modelů byla relativně slabá, což naznačuje, že existují i další faktory determinující investiční rozhodování, které se nepodařilo identifikovat. Další analýza zaměřená na vliv finanční gramotnosti a diverzifikaci investičního portfolia ukázala, že finanční gramotnost i příjem mají statisticky významný vliv na míru diverzifikace. Výsledky tedy poukazují na důležitost finanční gramotnosti nejen při rozhodování o investicích, ale také při optimalizaci jejich rozložení.
Vedoucí práce: Martin Škrabka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses