Analýza efektivity nastavení sociální politiky pro rodiny s jedním příjmem v České republice a na Slovensku v roce 2024 - Bayernheimerová, Klára (2024)
Rodinná politika je klíčovou součástí sociální politiky v České a Slovenské republice, která reaguje na výzvy spojené se stárnutím populace, nízkou porodností a ekonomickou nejistotou domácností. Práce se zaměřuje na analýzu podpory jednopříjmových rodin v obou zemích a hodnotí účinnost různých forem státní pomoci. Výsledky ukazují, že jednopříjmové rodiny jsou jednou z nejzranitelnějších skupin, přičemž dostupnost bydlení a náklady na život jsou pro ně největšími výzvami. Komparace modelových domácností odhalila, že české jednopříjmové rodiny mají lepší přístup k podpoře díky příjmové adresnosti, zatímco slovenský systém je více univerzální. Výzkum prokázal, že bez státní podpory by se mnohé jednopříjmové domácnosti ocitly pod hranicí životního minima. Závěry zdůrazňují význam cílené podpory a potřebu zohlednit nadcházející změny, jako je zavedení „superdávky“ v České republice a konsolidačního balíčku na Slovensku. Práce přispívá k porozumění efektivity rodinné politiky a identifikuje oblasti, které by měly být upraveny s cílem zajistit dlouhodobou stabilitu rodin.