Analýza efektivity nastavení sociální politiky pro rodiny s jedním příjmem v České republice a na Slovensku v roce 2024 - Bayernheimerová, Klára; Bartůsková, Lucia; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Rodinná politika je klíčovou součástí sociální politiky v České a Slovenské republice, která reaguje na výzvy spojené se stárnutím populace, nízkou porodností a ekonomickou nejistotou domácností. Práce se zaměřuje na analýzu podpory jednopříjmových rodin v obou zemích a hodnotí účinnost různých forem státní pomoci. Výsledky ukazují, že jednopříjmové rodiny jsou jednou z nejzranitelnějších skupin, přičemž dostupnost bydlení a náklady na život jsou pro ně největšími výzvami. Komparace modelových domácností odhalila, že české jednopříjmové rodiny mají lepší přístup k podpoře díky příjmové adresnosti, zatímco slovenský systém je více univerzální. Výzkum prokázal, že bez státní podpory by se mnohé jednopříjmové domácnosti ocitly pod hranicí životního minima. Závěry zdůrazňují význam cílené podpory a potřebu zohlednit nadcházející změny, jako je zavedení „superdávky“ v České republice a konsolidačního balíčku na Slovensku. Práce přispívá k porozumění efektivity rodinné politiky a identifikuje oblasti, které by měly být upraveny s cílem zajistit dlouhodobou stabilitu rodin.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses