Labour Hoarding jako jeden z faktorů zpomalující zotavení z ekonomické krize - Praveček, Jiří-Jan; Slaný, Martin, 1982-; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá zkoumáním fenoménu hromadění pracovní síly v ekonomice České republiky. Hromadění pracovní síly, v anglickém jazyce „labour hoarding“, je jev, jehož relevance se výrazně projevuje především během období ekonomických krizí a následného zotavení. Aktuálnost tohoto tématu dále podtrhuje právě doznívající efekty ekonomické krize spojené s covidovou pandemií, kterou si v nedávné době prošel skoro celý svět. Ačkoliv hromadění pracovní síly představuje jednu z efektivních strategií ke zmírnění dopadů krizí a urychlení následného zotavení, může nadměrné zadržování zaměstnanců vést k výraznému snižování produktivity, a tím i ke zpomalování hospodářského oživení. Vzhledem k tomu, že ekonomika České republiky zaostává za ostatními zeměmi Evropy v návratu na úroveň reálného domácího produktu z období před covidovou pandemií a její produktivita je dlouhodobě pod evropským průměrem, je hlavní zkoumanou hypotézou právě negativní role hromadění pracovní síly jako jednoho z faktorů zpomalujících zotavení z ekonomické krize. K analýze makroekonomických efektů hromadění pracovní síly v ekonomice České republiky jsou použity modely korekce chyby pro sektor služeb a průmyslu v období let 2000 až 2024. S pomocí těchto modelů je odhadnuta míra a efekty hromadění pracovní síly mezi jednotlivými sektory ekonomiky. K podpoře výsledků modelů korekce chyby jsou vytvořeny mikroekonomické analýzy na úrovni firmy, kde jsou s využitím anonymních firemních dat zkoumány efekty a trendy ve využití a počtu zaměstnanců mezi roky 2018 a 2024. Pro účely propojení jednotlivých úrovní analýzy byla v poslední části práce vedena diskuze s vedoucím zaměstnancem zmiňované firmy za účelem ověření správnosti pozorovaných trendů v datech. Na základě výsledků zmíněných analýz byl form
Vedoucí práce: Martin Slaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses