Inovace a technologický rozvoj ve 21. století : Vliv na zaměstnanost a strukturu pracovních míst v České republice mezi lety 2010–2024 - Šaroch, Jakub (2024)
Bakalářská práce zkoumá vliv technologických inovací, jako jsou robotizace, digitalizace a umělá inteligence, na zaměstnanost a strukturu pracovních míst v České republice v letech 2010–2022, s predikcí do roku 2030. Zaměřuje se na analýzu čtyř klíčových sektorů – zpracovatelský průmysl, stavebnictví, dopravu a skladování a informační a komunikační činnosti – které představují různou úroveň technologické náročnosti a ekonomického významu. Teoretická část staví na zásadních studiích, jako je model Freye a Osborna (2013), a zkoumá mechanismy technologických změn, jejich dopady na zaměstnanost, mzdové nerovnosti a polarizaci trhu práce. Praktická část zahrnuje kvantitativní analýzu dat s využitím ekonometrických modelů a predikčních metod. Výsledky odhalují nejen rizika spojená s automatizací, ale i příležitosti pro posílení produktivity a konkurenceschopnosti české ekonomiky. Závěry nabízejí doporučení pro vzdělávací politiky a strategie přizpůsobení trhu práce technologickým výzvám, které mohou přispět k dlouhodobé stabilitě a sociální rovnováze.