Analýza psychologických aspektů grafického designu pro děti a jejich aplikace na návrh tiskových produktů pro děti - Šrámková, Barbora (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou psychologických aspektů grafického designu pro děti a jejich aplikací na návrh tiskových produktů určených pro cílovou skupinu dětí v předškolním věku. Teoretická část se zaměřuje na analýzu psychologických aspektů v oblasti grafického designu pro děti, především jejich vizuálního vnímání. Součástí analýzy je studium barev, tvarů a motivů a dalších vizuálních prvků a současných trendů, které děti ovlivňují. Cílem této části je porozumět tomu, jak různé designové prvky působí na dětskou psychiku a jak mohou být efektivně využity při grafickém návrhu tištěných produktů pro cílovou skupinu. Praktická část se zaměřuje na aplikaci teoretických poznatků na návrh konkrétního tiskového produktu pro děti. Tento návrh je vytvořen na základě zjištěných potřeb a preferencí cílové skupiny předškolních dětí. Součástí je také testování navržených designů s vybranou skupinou předškolních dětí formou preferenčního testování, observační studie a kvalitativního testování, což umožňuje získání zpětné vazby i v reálném prostředí a následné vyhodnocení designů tiskových produktů pro děti. Na základě získaných dat jsou v práci shrnuta doporučení pro designéry, kteří se budou návrhy dětských tiskových produktů zabývat. Poznatky mohou být užitečné i pro pedagogy a další profesionály, kteří se zabývají tvorbou produktů pro děti.