Využití digitálních nástrojů a gamifikace při náboru zaměstnanců : Zhodnocení preferencí kandidátů ve srovnání s tradičními metodami - Dufková, Sarah (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na využití digitálních nástrojů a gamifikace při náboru zaměstnanců, přičemž srovnává preference kandidátů vůči tradičním metodám náboru. Cílem práce je analyzovat, jak inovativní technologie a prvky herního designu ovlivňují zapojení uchazečů, jejich zájem o dané pozice a celkový zážitek z náborového procesu. Prostřednictvím kvantitativního výzkumu byly zkoumány názory kandidátů na výhody a nevýhody digitálních a gamifikovaných metod. Výsledky výzkumu přinášejí doporučení pro efektivnější implementaci těchto metod v oblasti lidských zdrojů a ukazují na trendy, které by mohly přispět k modernizaci náborových procesů.