Vývoj videoher pomocí umělé inteligence - Váňa, Martin (2024)
Bakalářská práce se zabývá využitím umělé inteligence (AI) při vývoji videoher, přičemž klade důraz na její přínos pro efektivitu, kvalitu a časovou úsporu, zejména u menších projektů. Hlavním cílem je analyzovat a porovnat tradiční metody vývoje her s metodami využívajícími AI. Práce se zaměřuje na rozdíly mezi ručně vytvořeným kódem a kódem generovaným AI a zkoumá využití AI při tvorbě herních textur a modelů. Srovnávací experimenty zohledňují faktory, jako jsou efektivita, kvalita, přehlednost a časová náročnost. Výsledky ukazují, že AI může výrazně zjednodušit vývoj her, především v opakujících se nebo technicky náročných úlohách, jako je procedurální generace nebo automatizované testování. Praktické experimenty však odhalily, že i když je kód generovaný AI rychlejší na vytvoření, jeho integrace a ladění mohou částečně vyvážit počáteční úsporu času. Při tvorbě textur a 3D modelů byla AI užitečná zejména pro prototypování, protože vysoký počet polygonů a ztráta kvality při optimalizaci omezily jejich přímou použitelnost. Práce rovněž identifikuje limity AI v oblastech, kde je klíčová manuální kontrola a kreativita. Na základě multikriteriální analýzy výstupů jsou předložena doporučení pro efektivní integraci AI do vývoje videoher, s důrazem na optimalizaci procesů u malých a středních projektů.