Mzdové dohánění inflace v ČR - Tyčka, Tomáš; Pokorný, Tomáš; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce prozkoumává vzájemný vztah mezi inflací a mzdami a vyšetřuje, v jaké míře dochází ke mzdovému dohánění inflace v České republice. Na čtvrtletních meziročních datech růstu inflace, nominálních mezd, reálného HDP a hodnot PRIBORu za období 2001q1-2024q1 a 2001q1-2024q4, ve kterém je použita predikce mzdového růstu pro zachycení dopadů proběhlé inflační vlny, jsou sestrojeny redukované vektorové autoregresní modely (VAR). Ty pomocí funkcí impulzních odezev a rozkladu rozptylu predikčních chyb zjišťují slabé vzájemné vztahy mezi inflací a mzdami, načež silnější vztah je objeven ve směru od mezd k inflaci. To nasvědčuje tomu, že mzdy v České republice vysokou inflaci kompenzují jen částečně. Z důvodu slabého vzájemného vlivu mezi proměnnými také není pravděpodobný vznik mzdově-inflační spirály v budoucnu. Výsledky jsou konzistentní s nízkým zastoupením zaměstnanců v odborových organizacích v České republice a jejich slabou vyjednávací pozicí v dobách vysoké inflace.
Vedoucí práce: Tomáš Pokorný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses