Vliv ekonomické nejistoty na míru porodnosti v zemích EU - Blažková, Anežka; Ruschka, Adam; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této práce je zjistit, zda má ekonomická nejistota vliv na míru porodnosti. V první části je představena odborná literatura, nezbytná pro pochopení zkoumané problematiky a ověření hypotéz v praktické části. Za účelem analýzy vlivu ekonomické nejistoty, reprezentované kombinací vhodných proměnných (nezaměstnanost, příjmová nerovnost, úroveň vzdělání žen) na porodnost je sestrojen ekonometrický model čítající 27 zemí EU od roku 2012 do 2021. Výsledky odhadů v souladu s ekonomickou teorií prokazují statisticky významný negativní vliv míry nezaměstnanosti na porodnost a zároveň identifikují další faktory ekonomické nejistoty, které tento negativní vliv na porodnost mají.
Vedoucí práce: Adam Ruschka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses