ANALÝZA OPATRENÍ NA ZNÍŽENIE DISKRIMINÁCIE NA SLOVENSKOM TRHU PRÁCE : KOREŠPONDENČNÝ EXPERIMENT - Pinter, Filip; Kureková, Lucie; Čihák, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalárska práca skúma diskrimináciu Rómov na slovenskom trhu práce. Cieľom práce je otestovať prítomnosť diskriminácie voči Rómom na slovenskom trhu práce a overiť efektívnosť vybranej intervencie. Teoretická časť práce uvádza odborné štúdie, ktoré sa zaoberajú diskrimináciou Rómov na Slovensku, najmä na slovenskom trhu práce. Zároveň prezentuje štúdie, ktoré v minulosti testovali intervencie proti diskriminácii. V praktickej časti je realizovaný terénny experiment, v ktorom sú vytvorené tri fiktívne životopisy: prvý s nerómskym menom, druhý s rómskym menom bez intervencie a tretí s rómskym menom doplneným o vybranú intervenciu. Vybraná intervencia je zvýšenie informácií o kandidátovi. Tieto vytvorené životopisy sú zaslané 50 náhodne vybraným firmám v rámci Bratislavy na pracovnú pozíciu skladníka. Dáta získané z terénneho experimentu sú analyzované prostredníctvom troch modelov: OLS, logit a probit. Výsledky ekonometrickej analýzy neposkytujú jednoznačný záver o prítomnosti diskriminácie na slovenskom trhu práce ani o efektívnosti vybranej intervencie.
Vedoucí práce: Lucie Kureková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses