Imigrace a kriminalita v České republice mezi lety 2013–2023 - Pokorná, Kateřina (2024)
Bakalářská práce se zabývá imigrací a kriminalitou v České republice mezi lety 2013–2023. Cílem práce je analyzovat, zda a jak imigrace ovlivňovala kriminalitu v České republice ve sledovaném období. Teoretická část práce představuje vybrané ekonomické koncepty, a jejich pohled na migraci a kriminalitu, a shrnuje zahraniční empirické studie, které se tímto vztahem zabývají. Praktická část práce prostřednictvím lineárního regresního modelu zkoumá vztah mezi imigrací a vybranými druhy kriminality. Do regresního modelu jsou zahrnuty kromě imigrace i další proměnné, které podle teoretického rámce práce ovlivňují míru kriminality. Práce dochází k závěru, že imigrace má statisticky významný vliv pro kriminalitu celkovou, majetkovou i násilnou, ale rozsah tohoto vlivu je prakticky zanedbatelný.