Zaměstnatelnost lidí bez domova - bariéry a možnosti jejich překonání - Šípek, Daniel; Čada, Karel; Lukeš Rybanská, Ivana, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnanosti lidí bez domova. Cílem práce je analyzovat současný stav zaměstnanosti této znevýhodněné skupiny obyvatel, identifikovat hlavní bariéry bránící jejich vstupu na trh práce a navrhnout možná doporučení pro zlepšení problému. Práce se opírá o teoretický rámec, který zahrnuje pojmy jako sociální vyloučení, zaměstnatelnost a bezdomovectví, zkoumá aktuální stav bezdomovectví v České republice a současné formy pomoci lidem bez domova v překonání bariér zaměstnatelnosti. Empirická část je založena na kvalitativním výzkumu, který zahrnuje polostrukturované rozhovory s lidmi bez domova, kteří aktuálně pracují pro společnost Pragulic. Výsledky výzkumu ukazují, že hlavními překážkami zaměstnanosti lidí bez domova je nedostatek vzdělání a pracovních zkušeností, záznam v trestním rejstříku, exekuce, závislosti, nebo předsudky lidí až diskriminace. Na základě zjištěných skutečností jsou navržena konkrétní opatření pro zlepšení zaměstnatelnosti této skupiny obyvatel, jako je například rozvoj specializovaných vzdělávacích programů, podpora sociálního podnikání a změna přístupu zaměstnavatelů.
Vedoucí práce: Karel Čada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses