Mezigenerační rozdíly ve výchovných přístupech mezi první a druhou generací Vietnamců v ČR - Nguyenová, My Anna Le; Malcová, Zuzana, 1954-; Hucková, Barbara; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá mezigeneračními rozdíly ve výchově mezi první a druhou generací Vietnamců v České republice. Zkoumá, jak kulturní rozdíly a proces adaptace ovlivňují výchovné metody, hodnoty a vztahy v rámci vietnamské rodiny. Základním teoretickým rámcem této bakalářské práce je teorie typologie výchovy podle Hofstedeho. Použitý výzkumný přístup kombinuje kvalitativní a kvantitativní metody, přičemž se opírá o rozhovory s vietnamskými rodiči mezi první a druhou generací a dotazníkové šetření, které mapuje názory druhé generace na výchovu a hodnoty. Práce se zaměřuje na otázky, do jaké míry česká společnost ovlivňuje tradiční vietnamské výchovné přístupy a jak vietnamská komunita dokáže zachovat své tradice a kulturní dědictví v novém prostředí. Pozornost je věnována také výzvám, kterým čelí druhá generace Vietnamců, často označovaná jako „banánové děti“, v procesu hledání identity mezi dvěma odlišnými kulturami. Výsledky práce poskytují hlubší porozumění dynamice vietnamských rodin v České republice a přispívají k širšímu pochopení procesu integrace menšin do majoritní společnosti.
Vedoucí práce: Zuzana Malcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses