Komparace efektivnosti zdravotního systému ČR s USA v letech 2012-2023 - Bílek, Petr (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje srovnání efektivnosti zdravotních systémů České republiky a Spojených států amerických, jejichž systémy fungují na naprosto odlišných principech a obě země využívají jiný model zdravotnického systému. V teoretické části jsou charakterizovány klíčové pojmy týkající se této problematiky, dále jsou definovány základní modely zdravotních systémů a teoretická část je uzavřena literární rešerší, která zahrnuje Rakouskou ekonomickou školu a Keynesiánství. Praktická část zahrnuje stručnou charakteristiku zdravotních systémů obou zemí, analýzu a srovnání obou systémů na základě výdajů na zdravotní péči, dostupnosti poskytovaných zdravotních služeb a demografických ukazatelů.