Analýza dotační politiky Magistrátu hl. m. Prahy v letech 2019-2023 v oblasti zdravotnictví - Dobeš, Jakub (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi rozpočtem hlavního města Prahy a dotačními programy v oblasti zdravotnictví v letech 2019–2023. V teoretické části jsou literární rešerší definovány klíčové pojmy a vysvětleny základní ekonomické teorie veřejných výdajů, dotací a veřejné správy. V praktické části práce je analyzován vývoj rozpočtových prostředků hlavního města Prahy v oblasti zdravotnictví a vývoj dotačních titulů ve sledovaném období. Za použití komparace není zjištěna vzájemná závislost těchto hodnot. Autor také objevuje, že na mimořádné události, jako je pandemie covid-19, nereagují programové dotace, avšak individuální dotace Magistrátu hl. m. Prahy. Výzkum je založen na analýze rozpočtových dat a přináší zajímavý pohled na fungování dotační politiky hlavního města Prahy.