Vliv počtu pořádkových policistů na vývoj majetkové kriminality v letech 2015-2024 ve vybraných regionech ČR, Německa, Rakouska a Slovenska - Valenta, Jakub; Řežábek, Pavel, 1960-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Téma této práce se zaměřuje na analýzu vývoje počtu pořádkových policistů v regionech České republiky v období 2015–2024 a jeho vztah k vývoji majetkové kriminality, ale také na vývoj policistů a majetkové kriminality v zahraničí. Význam tohoto tématu spočívá v tom, že policie má klíčovou roli při ochraně demokracie, veřejného pořádku a zajištění bezpečnosti, přičemž její efektivita může být ovlivněna i početním stavem. Hlavní problém, který práce řeší, je otázka, zda a jak změny v počtu pořádkových policistů v tomto období korelují s vývojem majetkové kriminality, a zda existuje přímá souvislost mezi těmito faktory, která by mohla vést k lepšímu vysvětlení efektivity policie v prevenci těchto trestných činů. K dosažení výsledku je použita komparace mezi regiony v České republice a zahraničními regiony, jako jsou Trnavský kraj na Slovensku, Sachsen v Německu a Niederösterreich v Rakousku, umožňuje identifikovat rozdíly a podobnosti v přístupu k veřejné bezpečnosti. Tento přístup poskytuje širší základ pro analýzu účinnosti policejních složek na vývoje kriminality. V teoretické části této práce byla použita popisná metoda, která slouží k detailnímu vymezení a vysvětlení základních pojmů, teorií a konceptů, jež se vztahují k vývoji majetkové kriminality, vývoji počtu policistů, škody způsobené majetkovou kriminalitou, vývoji počtu pořádkových policistů a dalším indikátorům spojených s výzkumem zadaného tématu. Popisná metoda je vhodná pro teoretickou analýzu, protože umožňuje systematické shrnutí a interpretaci literárních zdrojů a odborných studií, které se věnují danému tématu Praktická část této práce se zaměřuje na analýzu vztahu mezi počtem policistů a mírou majetkové kriminality ve vybraných regionech České republiky a v sousedních zemích v období 2015–2023/2024. P
Dále je analyzována škoda vzniklá majetkovou kriminalitou na tisíc policistů, majetková kriminalita na tisíc policistů a HDP na obyvatele na tisíc policistů. Výsledky mají za cíl osvětlit, jak změny v počtu policistů mohou korelovat s vývojem majetkové kriminality, a přispět k lepšímu pochopení efektivity distribuce policejních sil v prevenci kriminality. Tyto poznatky přispívají k pokračující diskusi o optimalizaci policejních zdrojů a zlepšení veřejné bezpečnosti.
Vedoucí práce: Pavel Řežábek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses