Důchodové systémy, komparace a jejich udržitelnost v kontextu stárnutí obyvatelstva v České republice a na Islandu v letech 2013 až 2023 - Růta, Vít (2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu a komparaci důchodových systémů České republiky a na Islandu v letech 2013-2023, s větším zaměřením na udržitelnost v kontextu stárnutí populace. V teoretické části jsou definovány základní typy a způsoby fungování důchodových systémů spolu s podstatnými demografickými pojmy. Praktická část práce pak popisuje historický vývoj a současný stav systémů obou vybraných zemí. Taktéž obsahuje analýzu důležitých demografických faktorů a v poslední řadě komparaci obou zemí. Na základě provedené analýza dochází autor v závěru práce k tomu, že z dlouhodobého hlediska je Islandský důchodový systém udržitelnější než systém v České republice i přestože v obou zemích dochází k postupnému stárnutí populace.