Důchodové systémy, komparace a jejich udržitelnost v kontextu stárnutí obyvatelstva v České republice a na Islandu v letech 2013 až 2023 - Růta, Vít; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu a komparaci důchodových systémů České republiky a na Islandu v letech 2013-2023, s větším zaměřením na udržitelnost v kontextu stárnutí populace. V teoretické části jsou definovány základní typy a způsoby fungování důchodových systémů spolu s podstatnými demografickými pojmy. Praktická část práce pak popisuje historický vývoj a současný stav systémů obou vybraných zemí. Taktéž obsahuje analýzu důležitých demografických faktorů a v poslední řadě komparaci obou zemí. Na základě provedené analýza dochází autor v závěru práce k tomu, že z dlouhodobého hlediska je Islandský důchodový systém udržitelnější než systém v České republice i přestože v obou zemích dochází k postupnému stárnutí populace.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses