PoC digitální služby se zaměřením na analýzu firem s využitím Competitive Intelligence a GenAI - Pém, Jan; Černý, Jan; Urbánek, Matyáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce zkoumá ideu vytvoření platformy „Tržiště digitálních služeb“ v prostředí významné mezinárodní poradenské společnosti. Cílem platformy je podpořit konkurenční výhodu společnosti, což může vést k dlouhodobému zisku nad úrovní průměrného zisku v oboru. Navrhovaná platforma má sloužit jako základ pro digitalizaci stávajících služeb nebo vytváření služeb (produktů) zcela nových v oblastech jako je audit, daně a právní poradenství. Digitální služby mohou rozšiřovat, doplňovat nebo nahrazovat stávající portfolio služeb, čímž přispívají k vyšší efektivitě a inovaci. Hlavním účelem práce je demonstrace použitelnosti platformy „Tržiště digitálních služeb“ prostřednictvím vytvoření PoC (Proof of Concept) digitální služby „Analýza firem“. Tato služba, zaměřená na oblast řízení rizik v dodavatelsko-odběratelském řetězci v rámci daňového poradenství, by umožňovala ověřování spolehlivosti plátců DPH pomocí strukturovaných a polostrukturovaných veřejně dostupných (otevřených) či placených datových zdrojů. Práce se zaměřuje na technologie v oblasti návrhu digitálních služeb, kontejnerizace, API, generativní AI (zejména LLM), Competitive Intelligence a OSINT, přičemž hlavní důraz je kladen na mikro služby a řízení datových produktů z pohledu Data Mesh. Důležitým tématem je modulární přístup, který umožňuje sestavování komplexnějších služeb či datových produktů. Současně tato práce zkoumá aktuální koncepty, metody a přístupy k návrhu samotné platformy i jednotlivých digitálních služeb. Obsahuje také obchodní případ, který slouží jako podklad pro rozhodnutí managementu o realizaci řešení. Tento podklad zahrnuje analýzu obchodního prostředí, konkurence, popis očekávaných finančních i nefinančních přínosů a modelaci cash flow na 5 let, včetně výpočtu ukazat
Očekávanými přínosy jsou zvýšení efektivity při poskytování existujících služeb, a to díky digitalizaci a plné či částečné automatizaci některých jejich částí, případně vylepšení služeb přidáním nových digitálních prvků. Dalšími přínosy jsou podpora inovací vedoucí k návrhu nových služeb, které přispívají k růstu příjmů od stávajících klientů a podpora akvizice nových klientů, zejména v segmentu malých, středních i velkých podniků a korporací.
Vedoucí práce: Jan Černý
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet