Italská regionální daň z výroby IRAP a proces její implementace do českého daňového systému - Ghilardi, Andrea (2024)
Práce představuje inovativní myšlenku zavedení zcela nové daně do současného daňového systému v České republice a zabývá se možností implementace regionální daně z výroby, která funguje v Itálii, a která zde slouží jako předloha. Cílem práce je zjistit, zda je v současnosti vhodné a výhodné zavést tuto daň do českého daňového systému. Pro dosažení cíle je v práci využit archivní výzkum, statistické metody jako korelační, regresní analýza a poměrový přístup, dále je zde použita deskripce. Práce představuje možné důvody zavedení nové daně, obsahuje odhad délky legislativního procesu a predikce daňových příjmů z nové daně včetně modelových scénářů pro předpokládané náklady na její výběr. Výstup diplomové práce tvoří zhodnocení celého procesu zavedení daně do České republiky a doporučení pro možná rozšíření výzkumu.