Italská regionální daň z výroby IRAP a proces její implementace do českého daňového systému - Ghilardi, Andrea; Hajdíková, Taťána; Hanousek, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Práce představuje inovativní myšlenku zavedení zcela nové daně do současného daňového systému v České republice a zabývá se možností implementace regionální daně z výroby, která funguje v Itálii, a která zde slouží jako předloha. Cílem práce je zjistit, zda je v současnosti vhodné a výhodné zavést tuto daň do českého daňového systému. Pro dosažení cíle je v práci využit archivní výzkum, statistické metody jako korelační, regresní analýza a poměrový přístup, dále je zde použita deskripce. Práce představuje možné důvody zavedení nové daně, obsahuje odhad délky legislativního procesu a predikce daňových příjmů z nové daně včetně modelových scénářů pro předpokládané náklady na její výběr. Výstup diplomové práce tvoří zhodnocení celého procesu zavedení daně do České republiky a doporučení pro možná rozšíření výzkumu.
Vedoucí práce: Taťána Hajdíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses