Tvorba experimentálního prostředí pro testování teorií populačního růstu pomocí metod mechanického učení - Mec, Michal; Čermáková, Klára; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této disertační práce je vytvoření experimentálního prostředí pro testování teorií populačního růstu, a to za pomocí genetického algoritmu. Celkově se v této práci prověřili dvě teorie. První teorie zkoumá vztah mezi počtem dětí a vzdělaností a druhá teorie vztah mezi počtem dětí a mzdou. Vygenerované hodnoty genetickým algoritmem u obou teorií jsou stabilní a většinou v rámci jedné standartní odchylky. Některé parametry vygenerované genetickým algoritmem u první teorie nejsou v souladu s reálnými daty a z tohoto důvodu je nutné danou teorii více ověřit. U druhé teorie vygenerované parametry mají lepší oporu v reálných datech, ale na druhou stranu nejsou v souladu s některými předpoklady makroekonomických růstových modelů, jako jsou například konstantní výnosy z rozsahu. Tento nový přístup, který umožňuje experimentování s danými teoriemi, je dosud neprobádanou oblastí, která se může v budoucnu ukázat jako velmi přínosná pro ekonomický výzkum. Tato práce ukazuje několik způsobů, jak pracovat s genetickým algoritmem v ekonomickém výzkumu.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická teorie [obor disert. práce]; disertace; dissertations