Porovnání ekonomicko-sociálních dopadů globální finanční krize mezi roky 2008-2009 s koronavirovou pandemií v roce 2020-2021 v ČR - Amrane, Karim (2024)
Bakalářská práce porovnává dopady posledních dvou krizí: globální finanční krize z let 2008-2009 a pandemie COVID-19 z let 2020-2021 v České republice. Hlavní hypotéza zněla, že pandemie COVID-19 měla na českou ekonomiku a společnost dalekosáhlejší důsledky než finanční krize. Práce představuje teoretický rámec ekonomických modelů (Phillipsova křivka, Mundell-Fleming) s hloubkovou analýzou klíčových makroekonomických ukazatelů v rámci magického čtyřúhelníku. Použitím indexu magického čtyřúhelníku byly zjištěny stavy ekonomické výkonnosti ČR za předpokladu rovnocennosti sledovaných indikátorů. Práce také argumentuje, že pandemie způsobila narušení klasických ekonomických modelů. Zároveň bylo potvrzeno, že zdravotnická krize měla komplexnější a širší dopad na společnost, zatímco finanční krize způsobila primárně ekonomické problémy.