Porovnání ekonomicko-sociálních dopadů globální finanční krize mezi roky 2008-2009 s koronavirovou pandemií v roce 2020-2021 v ČR - Amrane, Karim; Zeman, Martin; Šimůnek, Lubor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce porovnává dopady posledních dvou krizí: globální finanční krize z let 2008-2009 a pandemie COVID-19 z let 2020-2021 v České republice. Hlavní hypotéza zněla, že pandemie COVID-19 měla na českou ekonomiku a společnost dalekosáhlejší důsledky než finanční krize. Práce představuje teoretický rámec ekonomických modelů (Phillipsova křivka, Mundell-Fleming) s hloubkovou analýzou klíčových makroekonomických ukazatelů v rámci magického čtyřúhelníku. Použitím indexu magického čtyřúhelníku byly zjištěny stavy ekonomické výkonnosti ČR za předpokladu rovnocennosti sledovaných indikátorů. Práce také argumentuje, že pandemie způsobila narušení klasických ekonomických modelů. Zároveň bylo potvrzeno, že zdravotnická krize měla komplexnější a širší dopad na společnost, zatímco finanční krize způsobila primárně ekonomické problémy.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses