Grafologie jako nástroj evaluace v personálním managementu - Čálková, Kateřina; Pospíšil, Jan, 1983-; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Téma grafologie v personálním managementu nabývá na významu, zejména v oblasti efektivní selekce a evaluace zaměstnanců. Tento kvantitativní výzkum se zaměřuje na vztah mezi grafologickými znaky, jako je šířka, sklon a velikost písma, a dimenzemi osobnosti definovanými v modelu NEO Big Five. Studie zahrnovala analýzu 31 rukopisů studentek magisterského programu a jejich výsledků v osobnostním dotazníku. Pro analýzu dat byly použity deskriptivní statistiky, které poskytly přehled o struktuře dat, a korelační analýza s Pearsonovým korelačním koeficientem pro ověření vztahů mezi grafologickými znaky a dimenzemi osobnosti. Dále byla aplikována lineární regresní analýza a stepwise metoda pro zjednodušení regresního modelu a identifikaci významných proměnných. Tento výzkum přispívá k lepšímu pochopení využití grafologie jako nástroje pro hodnocení osobnostních rysů a její potenciál pro zlepšení procesů výběru zaměstnanců v personálním managementu.
Vedoucí práce: Jan Závodný Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses