Identifikace kompetencí a návrh kompetenčního modelu vybrané firmy - Dolejšová, Daniela; Říhová, Gabriela; Kronberger, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Místo tradičních způsobů hodnocení zaměstnanců jsou v dnešním světě hojně využívány kompetence a kompetenční modely a to především v různých oblastech personálního řízení. Cílem práce je identifikovat kompetence pro jednotlivé pracovní pozice vybrané firmy a navrhnout efektivní kompetenční model, který bude společnost moci využívat pro veškerou svou personální agendu. Na základě výsledků dotazníkového šetření a validace výsledků pomocí konzultací s manažery byl vytvořen kompetenční model pro každou pracovní pozici. Minimální stanovené úrovně klíčových kompetencí byly porovnány se sebehodnocením respondentům. Na základě těchto výsledků byly navrženy možnosti dalšího využití výsledků výzkumu například, co se rozvoje zaměstnanců týče.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses