Bezpečnostní rizika a chování při sdílení informací na sociálních médiích. - Rudneva, Ekaterina (2025)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením bezpečí uživatelů sociálních sítí z České republiky a Ruska, které je ovlivněno jejich chováním na sociálních sítích. Cílem práce je porovnat, jak míra informovanosti o sběru osobních údajů a vnímaná rizika online bezpečnosti ovlivňují chování uživatelů při sdílení informací na sociálních sítích v České republice a v Ruské federaci, a zjistit, zda se tyto faktory liší v závis-losti na kulturním a legislativním kontextu. Výsledky ukazují, že uži-vatelé v obou zemích vykazují určité rozdíly v chápání rizik spojených se sdílením informace a chováním na sociálních sítích. Práce přispívá k hlubšímu pochopení chyb, které uživatelé sociálních médií dělají, a poskytuje doporučení pro zlepšení úrovně bezpečnosti na sociálních médiích. Výzkum je relevantní jak pro odborníky v oblasti sociálních sítí, tak pro širokou veřejnost, neboť poskytuje cenné informace o bezpečnosti a ochraně osobních údajů na sociálních médiích.