Barrova-Ricardova ekvivalence, experimentální přístup - Frejlich, Petr (2024)
Cílem této dizertační práce je ověřit platnost Barrovy-Ricardovy ekvivalence v českých podmínkách pomocí laboratorního experimentu a komplementární analýzy na bázi unikátních terénních dat. Experimentální panelová data získaná na základě laboratorního experimentu analyzujeme pomocí neparametrických metod a regresní analýzy založené na metodě fixních efektů (FE). Pro komplementární analýzu zahrnující terénní panelová data využíváme metody fixních efektů (FE) a zobecněné metody momentů (GMM). Naše závěry z obou analýz potvrzují, že zdanění má významný dopad na rozhodování o spotřebě, což znamená, že se hypotéza Barrovy-Ricardovy ekvivalence nepotvrzuje. Výsledky získané na základě provedeného laboratorního experimentu prokazují, že snížení daní během životního cyklu zvyšuje spotřebu v průměru o 28,7 % daňové úlevy, zatímco zvýšení daní způsobuje snížení spotřeby v průměru o 27,8 % navýšení daně. Změna výše daní navíc ovlivňuje spotřebu i v následujících obdobích. Výsledky komplementární analýzy čtvrtletních panelových dat, které zahrnují terénní data z období 2017-2023, odhalují, že daň z příjmu fyzických osob má významný negativní vliv na spotřebu. Náš integrativní přístup, kombinující analýzu laboratorních a terénních dat, poskytuje originální pohled na problematiku ricardiánské ekvivalence v českých podmínkách, a může sloužit jako empirický podklad pro tvorbu efektivních fiskálních opatření.