Faktory ovlivňující ochotu zákazníka přispět na dobročinné účely při check-outu - Cahová, Hana (2024)
Cílem práce je analyzování postoje zákazníka k dobročinným sbírkám a následné zapojení faktoru, který působí na ochotu přispět. Výzkum byl zaměřen na analýzu studií rozebírající faktory, které ovlivňují ochotu poptávaného při poskytování fi-nančního daru na dobročinné sbírky. K naplnění cíle jsem využila dotazníkové šet-ření, které bylo rozděleno na dvě části. První část byla zaměřena na zjišťování posto-je respondenta k dobročinným sbírkám, druhá část byla věnována zapojení faktoru, který působil na ochotu respondenta přispět na dobročinnou sbírku. Závěr dotazní-ku, byl zasvěcen demografickým údajům respondenta. Pomocí statistických metod a vyhodnocení dotazníku bylo zjištěno, že u mých respondentů převažuje pozitivní postoj k dobročinným sbírkám. Dále jsem zjistila, že analyzovaný faktor (závěrečná sleva), pozitivně působí na respondentovu ochotu poskytnout finanční dar na vy-branou dobročinnou sbírku.